Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: internationalist
Категория: Политика
Прочетен: 2650703
Постинги: 476
Коментари: 996
Гласове: 2103
Постинг
26.03.2010 05:14 - Винаги ще има Българи Герои! Дан Колов...
Автор: internationalist Категория: История   
Прочетен: 27966 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 07.06.2010 14:16


imageimageimageДнес 26.03. се навършат седемдесет години от смъртта на легендарният Български борец и Кечист, Дан Колов( Дончо Колев Данев)
Ето малко история за него и една от няколкото останали снимки.Колкото и да се опитват да ни смачкат,обезличат, циганизират,разселят по света, уморят от болести и т.н...Господата Американско-Ционистки Кукловоди и техните  български протежета на конци...винаги ще се намери един достоен потомък на доло-описаният герой,който с цената на живота си да поведе останалите, боеспособни Българи за правда и свобода.Поклон пред Героя!!!
image

Роден е на 26 декември 1892 г. в село Сенник, община Севлиево. Отива в САЩ заедно с група българи, когато е едва на 17 години. Дончо започва кариерата си на борец първо в организираните сред работниците борби. Следват победите му на турнирите в цирк „Виктория“. В двубои той успява да победи много от известните по онова време кечисти - Джеф Лорънс, Збишко Циганьевич, Джак Ширей, наричан още Човекът светкавица, Руди Дусек, Джо Стекър, Стренглар Люис, Джим Браунинг и много други. Поканен е на турнир в Япония, където паметна остава победата му над Джики Хигън „Удушвача“ — идолът на японската борба — непобеждаван от никого като професионалист, след която схватка тълпата прави яростен опит да го убие както и преди срещата му с Джики, когато през прозореца на хотелската му стая профучава с изключителна точност нож, предназначен да го убие, и който Дончо майсторски избягва на косъм.

На големия турнир по кеч в Париж, Дан Колов побеждава наред всички свои противници, а на финала и Анри Деглан - „Човекът с хилядата хватки“, европейски, световен и олимпийски шампион. Тази победа му носи титлата „Европейски шампион“ и блестящия „Диамантен пояс“. Наричат го „Кинг Конг“, „Кралят на кеча“ или „Балканският лъв“.

Дан Колов покорява всички континенти, побеждавайки включително забележителни тибетски майстори, китаецът Уан Фу и редица други.

В последната половин година, полумъртъв вече от коварната болест, Балканският лъв се изправя срещу много по-младия световен шампион Ал Перейра и до последно остава човек на честта - успява да го победи.

Изиграва над 1500 срещи (като се твърди, че с неофициалните са над 2000), като от тях губи само няколко (точният брой варира, но е под десет), за които е важно да се отбележи, че са в началото на кариерата му, когато той все още изучава борбата и в края ѝ. когато е тежко болен от туберкулоза.

И до днес Дан Колов е смятан от мнозина за най-великият борец за всички времена и за една от легендите в бойните изкуства.

Интересна и показна част за неговата сила и дух е случката му, когато отива на лов, но се среща лице в лице с мечка, с която реално се бори около час, като накрая успява да я пребори и убие с пушката си. Следи от неговите ръце са оставени по лапите ѝ. където я е държал в жесток захват.

Той умира в България през 1940 г. от туберкулоза, но остава вечна легенда и непобеден шампион. Погребват го срещу Балкана умишлено - балкан срещу балкан.

Дан Колов е вдъхновение на редица български борци, достойни негови наследници запомнени като големи майстори, побеждавали наред.






Гласувай:
2



1. анонимен - ДА,абсолютно!
26.03.2010 09:13
Прав си, градски, сегашните мутрагени има какво да научат от един наистина велик човек! И вместо да се пънат по разни фитнес зали и да се оглеждат като пуяци пред фенките, да вземат да спечелят някой медал за страната...
цитирай
2. анонимен - Той е не просто велик
21.10.2010 23:36
Той е Дончо Колев Данев, той е Дан Колов.Ако имам син ще го насърчавам към спорта и ще му казвам, да е не като Шварценегер, а като един велик човек и атлет БЪЛГАРИНА Дан Колов.
цитирай
3. анонимен - много силен
29.01.2011 23:00
Дан Колов е много силен човек които не се бои от ништо и не на празно го наричат балканския лъв
цитирай
4. анонимен - nai velikia
01.06.2011 02:41
triabva da se gordeem sas maika BALGARIA 4E E RODILA TAKAV MAJ
цитирай
5. анонимен - Хубаво е да има една нация идоли, но за да бъдем честни към историята
29.08.2011 12:16
...трябва да отбележим, че Дан Колов е участвал в турнири приличащи на сегашните WWE представления. Всички запознати с историята на Кеча са наясно с фактите относно представленията на професионалната борба. 1920 Голдън Дъст Трио-то прави от този спорт представление, макар че и преди това е имало доста нагласени мачове, след тази година почти изцяло борбата става шоу. Не че Колов е бил слаб борец, но участвайки в този развлекателен бизнес няма как да правим обобщаващи заключения за качествата му като спортист....Жалко е наистина, че дълги години сме се заблуждавали и сме живели с представата за изключителността му, истината е малко по-различна...
цитирай
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Груповият секс,измамният рай преди Ада.
2. Педерастията,хомосексуализмът и Гей-поведението, едно и също казано с различни думи.
3. Грузия,една дивна и легендарна християнска страна,поредната жертва на кървавият Американски стремеж за глобална доминация!!!
4. Не е ли време, част от Циганите да се завърнe/доброволно/ към своята древна Родина-Индия?
5. Ужасяваща, Сатанинска Педерастия и Хомосексуализъм в САЩ
6. - Фермерът стрелящ по поршета "Кайен"
7. Генно-модифицираните храни от САЩ, коктейлите на Франкенщайн.
8. Руска Военна База в България- нещо, почти невероятно!!!
9. Тъмното лице на Демокрацията в САЩ,обагрено в кърваво червено.
10. Моите, Анти-Мормонски публикации!
11. "Русия" от Иван Вазов
12. Създаде се нова група във Фейсбук,основата на бъдеща Организация.
13. Винаги ще има Българи Герои! Дан Колов...
14. Не се съпротивлявайте на циганските мародери, безмислено е!!! Преговаряйте с тях.Дайте им тяхното, да си останете живи и здрави с нещичко в джоба!
15. Митът за Дядо Божковите Сватби
16. ПРЕВОДАЧ В АМЕРИКАНСКА ВОЕННА БАЗА-ЗАД КУЛИСИТЕ!
17. Етнически конфликт в България-Българи,Цигани...Руснаци,или какви биха могли да бъдат събитията.
18. - Отмъщение с цвят на кръв,в страната на Меламиновата Шоколадова Вафла.
19. Моята среща с Вампир в САЩ!
20. "-Русия, ли?! Пет пари не давам за, Русия!"
21. When, I met a Vampire in USA.